Kæreste du.
Jeg kunne ikke lade være med at lave en hurtig beregning af hvor meget jeres datter egentlig sover.
Ud fra dine oplysninger, så sover hun 3 timer i løbet af dagen og så sover hun fra ca 21 til 07:30 eller fra ca 23 til 07:30. Det er altså 10,5 time eller 8,5 time + de 3 fra lurene. Det er i alt 13,5 time eller 11,5 time.
Langt de fleste arbejder med sådan en standard der hedder ca 11-14 timer i døgnet sammenlagt for børn i alderen 1-2 år. Variationen kan være både flere timer mindre og flere timer mere – børn er forskellige, ganske som voksne (Jenni et al., 2007).
Jeg kan derfor ikke lade være med at spekulere i, om I simpelthen har et barn der ikke KAN sove alle de timer jeres døgnrytme lægger op til?
Når jeg så samtidig kigger på jeres dagsrytme, så ligger hendes eftermiddagslur forholdsvis sent, i forhold til at skulle starte putning allerede kl 20.
Har I mon haft prøvet at starte putning senere?
Måske er I midt imellem behovet for 2 lure og 1? Den overgang er altid svær, fordi barnet ofte endnu ikke er helt klar til at droppe lur nr 2 (eller 3), men omvendt heller ikke kan sove så tidligt som forældrene ønsker, hvis luren stadig er der.
To studier der benytter Aktigrafi, altså et måleapparat, peger på at sene lure giver senere sengetid, kortere søvnstræk om natten og kortere samlet nattesøvn (Acebo C. et al. 2005; Nakagawa, M., Ohta, H., Nagaoki, Y. et al. 2016).
Logik for burhøns kan man måske sige – et barn kan nu engang ikke sove uanede mængder i løbet af et døgn.
Det handler kort sagt om at barnet skal opleve et tilstrækkeligt søvnpres for at kunne sove – OG at familiens døgnrytme må afstemmes med barnets behov, så både familie og barn fungerer.
Der er forskellige måder at tackle det på:
1: Prøve at se om I kan pusle og larme lidt om morgenen, så hun vågner tidligere om morgenen (af sig selv) og hele dagens rytme derfor rykkes frem, så hun er træt tidligere om aftenen.
2: Putte senere om aftenen (og se om det giver mindre frustration hos jer forældre)
3: Kigge på om første lur langsomt kan skubbes til senere, hvormed lur nr 2 forsvinder og bliver til tidlig godnat i stedet.
4: Se om hun mon – i en overgangsperiode – kan vågne af sig selv fra anden lur første gang hun har en let opvågning. Den kan være svært at fange hvis hun sover i barnevogn, så en sofalur i en lys stue, hvor barnet sover på sofaen i jeres arme eller mens I er til stede og opmærksomme i rummet, hvor I sørger for at larme lidt, kan være en måde at afkorte anden lur lidt, hvor det ikke bryder ind i hendes dybe søvn. Man kan se forskel på den dybe og den lette søvn ved at følge med i om barnet ligger helt stille (dyb søvn) eller bevæger sig, strækker sig, mumler lidt, virker til at “være lige ved at vågne”. Det er her nogle børn sover videre selv og nogle børn skal have hjælp til at sove videre ved at få sutten, blive vugget/nusset lidt eller ammet/få en flaske.
Uanset hvad, så kan det være noget roderi i en periode og I må indstille jer på at det er en overgang som I skal igennem sammen.
Derudover så kunne det være interessant at kigge på om hun simpelthen har brug for at jeres putterutine ændres?
En gåtur udenfor inden putning? Amme, trille i søvn i barnevogn og så flytte hende til sengen (evt. først når I går i seng)?
I forhold til at hun gerne vil ammes +10 gange fra putning til morgen, så er det helt normalt for alderen. MEGA hårdt, men normalt. Det er også normalt at hun endnu ikke har sovet 3 timer i streg. Jeg er udemærket klar over at det ikke er den fortælling der findes i de vestlige samfund, hvor der er opfattelse af at barnet skal kunne sove 4-5 timer i streg allerede fra få måneder gammel – men det ER normalt. Nogle børn sover hurtigt mange timer i streg, nogle børn gør først efter nogle år. Og det HELE er normalt.
Jeg har linket til andre brevkassesvar i forhold til det med at amme hele natten lang – måske du finde noget du kan bruge?
De bedste hilsener Mia