Søvnpres - det at være søvnig og have brug for at sove

Kender I det at barnet sover så tungt og godt de første timer efter man har puttet – og så er det som om der sker noget når man selv går i seng?

Den der dybe søvn bliver til uro, opvågninger og klynk efter sut, nus, mælk – og gymnastik i søvne, midt om natten, er åbenbart en ting?!?

Lad os snakke lidt om søvnpres – det at være søvnig og have brug for at sove.

Søvnpres er det vi kalder kroppens behov for at sove. Det bygger sig op når vi er vågne og ‘presser’ os til at lægge os til at sove. Uden tilstrækkelig søvnpres kan vi måske ligge og hvile, men vi falder ikke i søvn – og det at vi hvilede lettede søvnpresset lige præcis nok til at vi nu slet ikke kan sove. Ikke før vi har fået ny stimulering, som kan bygge søvnpresset op igen.

Når vi har tilstrækkeligt søvnpres, så falder vi i søvn, sover tungt og så lettes søvnpresset stille og roligt imens vi sover.

Når vi har sovet en god sjat, så er søvnpresset lettet så meget at vi lettere vågner, hvis vi bliver forstyrret – f.eks af avisbuddet eller regnen der slår ind mod ruden.

Voksne vil her aktivt forsøge at sove videre – men hvad hvis man er en baby, som endnu ikke kan det der med at gøre noget bevidst?

Er I med på hvor vi vil hen?

Når din baby sover tungt først og derefter begynder at rode rundt og have brug for ganske meget hjælp til at sove videre, så er det ikke fordi I stadig giver mælk, sover sammen, ikke har ‘lært’ baby at sove eller hvad ellers man kunne komme til at tænke.

Så kan det være fordi barnets søvnpres nu er lettet så meget at barnet har brug for hjælp til at blive i søvnen.

Og hvad kan man så gøre ved det?

  1. Tænk godt og grundigt over det faktum at det er en biologisk process i barnets krop. Det er ikke noget barnet kan gøre for. Den indsigt skifter (forhåbentlig) tilgangen fra “Hvorfor vil du ikke sove?” til “Du har brug for hjælp til at sove”.

  2. Kig på om den tidlige sengetid rent faktisk er det der virker bedst for jer? De voksne skal helst sove samtidig med barnets første tunge søvnstræk. Så gå i seng – eller kig på om døgnrytmen skal laves om.

  3. At putte et barn der kun er lige præcis træt nok til at falde i søvn (efter 1-2 timers frustreret forældre ved sin side) giver simpelthen ikke mening. Jo mindre søvnpres, jo hurtigere er det brugt op = Så starter uroen bare tidligere. Bliv oppe til barnet er træt NOK. Gå en tur, spil et spil, læs bøger eller spis kage – giv barnet ‘den sidste stimulering’ som gør barnet ordentlig træt. (Det hedder ‘Wake maintenance zone’ – der hvor barnet er træt, men ikke træt NOK og pludselig vil alt og ingenting på én gang, og du egentlig bare gerne vil have ro)

  4. Overtræt – altså et søvnpres der IKKE resulterede i den søvn barnet havde brug for – giver ikke bedre søvn. Desværre, du kan ikke spare søvn op ved at undlade at putte barnet når det er træt. Øv bøv.

  5. Vær realistisk i din tilgang til barnets søvn. Det er ikke realistisk at et barn på 12 mdr bliver puttet til nat kl 18:30 og sover tungt og roligt til kl 7 næste morgen. Ja, nogle gør – men det er ikke en realistisk forventning. Nej, heller ikke selvom din mor siger at dengang DU var lille sov alle børn ‘7til7’ uden alt det pjat.

  6. Så hvad er realistisk… tja… måske godnat et sted imellem 19 og 23… og godmorgen imellem 5 og 7… og så afbrudt og ‘urolig’ søvn efter barnet har sovet ca 3-4 timer max (med eller uden opvågning).

  7. Det stopper igen – det lover vi. Husk dig selv på det 🙈

Søvnpres – en vigtig viden om dit barns (og din egen) søvn.

Vi siger det bare ❤️


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.

3 Kommentarer

Guide: Natammestop - eller nedtrapning af natamning | Sovende Børn · marts 18, 2021 kl. 10:12 am

[…] det duer heller ikke at barnet er overtræt. Ved at barnet er mere træt end normalt, at barnets søvnpres er højere end normalt, så vil barnet i de fleste tilfælde have nemmere ved at falde i […]

Guide: Rodet søvn? Prøv med en vane eller to | Sovende Børn · juni 13, 2021 kl. 5:32 pm

[…] Søvnpres – det at være søvnig og have brug for at sove […]

Guide: Lur! Må man vække et sovende barn, så det kan sove om aftenen? - Sovende Børn · september 19, 2021 kl. 10:40 am

[…] Søvnpres – det at være søvnig og have brug for at sove […]

Der er lukket for kommentarer.