Putterutinen: Sådan ændrer I den

Hvordan ændrer man en putterutine?

Din baby falder i søvn når blot du gør “som du plejer” – men hvad nu hvis “det du plejer” ikke længere virker for dig?

Uanset om det er en bestemt måde at vugge på, en bestemt måde at amme/flaske på, en bestemt måde at synge på – eller en bestemt rutine for det hele – så kan det være svært at ændre noget, uden at erstatte det med noget andet.

Hvis du normalt plejer at bade, made og hoppe på yogabold, så vil din baby måske ikke acceptere, at du fra den ene dag til den anden fjerner én eller flere af tingene, heller ikke hvis du erstatter f.eks hoppe på yogabold med vugge i armene.

Så hvad kan du gøre, når du gerne vil ændre jeres måde at putte på?

Du kan starte med at tilsætte det nye du gerne vil indføre. Simpelthen putte ovenpå det I allerede gør.

Vil du gerne skifte yogabold ud med bæresele?
Så tag bæreselen MED på yogabolden og når baby har accepterer bæreselen PÅ yogabolden, så kan du langsomt begynde at skifte imellem yogabolden og vugge/danse med bæresele. Lidt bold, lidt vuggen, lidt bold list mere vuggen, en lille smule bold, endnu mere vuggen.

Vil du gerne stoppe med at amme/flaske i søvn og vugge i armene i stedet?
Op og sidde/gå imens du ammer/flasker… Tag barnet fra brystet/flasken og vug vug vug. Nu er dit barn nok ked af det, så giver du en tår mere IMENS du vugger og synger/siger shhyyyy/såååå så så… Tag fra igen og vug vug vug… en lille tår mere og så vugge vugge igen…
(Bemærk: At stoppe med at made barnet på barnets signal, bør ikke forsøges før barnet er mindst 9 måneder, da det kan påvirke barnets mælkeindtag og overordnede forhold til mad negativt. Mere om dette her: At forsøge at minimere mad i Relation til søvn )

Vil du gerne have den anden forælder mere på banen, men I plejer at det kun er dig som putter jeres 3-4-5årige?
Lad den anden forælder starte med MERE af det I normalt gør. Plejer I at læse en bog – så læser den anden forælder 2 eller 3 – eller I læser sammen, men accepter at skifte, så barnet godt må slutte hos den foretrukne forælder, så skiftet er gradvist.

Jeres lille barn kan blive rigtig ked af det når I prøver at ændre tingene. Det er vigtigt at huske, at der er forskel på at synes noget er svært og være ked i kærlige arme i KORTE små tidsrum imens man prøver noget nyt – og så at græde længe og/eller intenst, fordi det var for meget nyt for hurtigt.

Det gavner ingen af jer at I forsøger at “rive plasteret af” og presse en ændring igennem i et tempo barnet slet ikke kan være med i.

Lad såvidt muligt barnet styre tempoet – så I hjælper barnet igennem ændringen, uden at barnet overvældes.
Et overvældet barn kan IKKE sove trygt og godt – og I kan være nødt til at stoppe igen, holde en god pause og først prøve igen flere uger senere.

Vi har guides til barnevogn, tremmeseng og Samsovning/Sengedeling som kan hjælpe jer på vej.


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.

2 Kommentarer

At forsøge at minimere mad i relation til søvn | Sovende Børn · marts 14, 2021 kl. 3:43 pm

[…] Dette er en delvis forsættelse af blogindlægget om at ændre putterutine, som du kan læse her: Putterutinen: Sådan ændrer I den  […]

Guide: Natammestop - eller nedtrapning af natamning | Sovende Børn · marts 17, 2021 kl. 6:13 pm

[…] vores blogindlæg om at ændre putterutinen taler vi om at ‘putte ovenpå’ det I allerede gør. Det er også ganske brugbart her. I nogle […]

Der er lukket for kommentarer.