Hej Sovende Børn.

Ved ikke om I allerede har nok til jeres brevkasse, men vi har et problem herhjemme som vi gerne vil have hjælp til.

Vores datter er 14 måneder, og er en udfordring om aftenen.

Vores aften går for det meste sådan: 17.30 spiser vi aftensmad, herefter bliver resten af tiden indtil hun skal i seng brugt på leg. Mellem 19-19.30 går vi op med hende, børster tænder, får lidt creme på, går derefter ind på hendes værelse og skifter til nattøj. Vi er stoppet med at amme, så nu er det mest far der putter. De sidder i en gyngestol og synger, når hun er tæt på at sove bliver hun lagt i seng. Det går for det meste altid nemt og hun sover hurtigt.

Men – så går der mellem 30-50 minutter og så er hun vågen igen. Far går op til hende og prøver at berolige i sengen, og tager hende op hvis hun er for ked af det. Måske falder hun i søvn igen, men vågner igen inden for kort tid. Og ellers vil hun slet ikke falde i søvn igen.
Så ender det typisk med hun til sidst kommer ned i stuen til os og komme ned i seng når vi skal sove, eller at jeg må lægge mig i seng sammen med hende.

Vi har prøvet at lægge hende ved 20 tiden og der sker præcis det samme.

Hun vågner max en gang om natten, hvilket jo er fint. Og sover gerne til ved 8 tiden om morgenen. Hun sover fint midt på dagen 1 lur (mellem 1 1/2 time – 3).

Hun har altid haft den opvågning om aftenen, hvor vi tidligere nemmere har fået hende til at sove videre. Så vi kunne godt bruge nogle råd til hvordan vi kommer ud af det her.

Mvh Mor

Kæreste du.

Nu er det jo efterhånden lidt tid siden du skrev, for JO vi har godt med spørgsmål i brevkassen, så måske I slet ikke oplever problematikken mere.

Du får naturligvis et svar – og da situationen du beskriver faktisk er ret klassisk i mange familier, så kan det jo ske andre kan få gavn af det, selv hvis det ikke længere er aktuelt for jer.

Jeg læser en masse detaljer som måske, måske ikke er relevante – men jeg hæfter mig ved 4 ting:

1: Barnets alder passer med, at forventningerne til hvad hun kan, stiger – for nogle meget.

2: Du beskriver at I begynder at putte 19-19:30 og at hun sover til ved 8 tiden om morgenen.

3: Du beskriver at far er den der går op til hende og forsøger at berolige og at det nogle gange lykkes, men at hun ellers kommer op eller du lægger dig hos hende.

4: Hun sover 1,5-3 timers lur.

Når jeg kigger på disse ting separat og sammen, så tænker jeg:

– Ud fra hvad du beskriver, så er jeres godnatputning måske slet ikke nat for jeres barn – men en aftenlur.
Hvis hun skulle kunne sove både luren OG de timer I lægger op til hun skal sove nat, som ud fra din beskrivelse er 19-19:30 til 08, så er det en urealistisk forventning.
Det er simpelthen for mange timer, særligt nattesøvnen er for mange sammenhængende timer til at det er realistisk for et barn på 14 mdr.

Som det er nu, så sover hun ca. 2 timers middagslur, 40 min aftenlur, 9-10 timers nattesøvn = 11-13 timers søvn pr døgn.
Hvis hun ikke have den aften-opvågning, så ville hun sove 2-3 timer mere, afhængig af hvornår I går i seng, hvilket ville bringe hendes totale søvn pr døgn op på 13-15.

Nogle børn sover så meget af sig selv – men det er tydeligt, at det ikke er jeres barns behov, for det sovemiljø I stiller til rådighed er rigtigt fint.

– I kan med fordel tale om om I ønsker at baby sover længe om morgenen – eller sover “tidligt” om aftenen.
I kan ikke få begge dele før hun smider luren og samler hele døgnets søvn om natten. Det er sk*de træls, men det er sådan søvn virker for langt de fleste børn – særligt hvis de sover alene hele eller noget af natten eller ikke længere ammer, som ellers er to ting der kan holde barnet i søvnen nemmere.

Hvis I ønsker at skubbe døgnrytmen, så baby vågner tidligere og dermed også sover tidligere om aftenen, så gør man det ved at “larme”, gøre det lyst og selv stå op om morgenen, samtidig med at man går i seng med baby om aftenen, for at hjælpe baby til at blive i søvnen.

Det er realistisk at skubbe barnet 10-20 min på én uge, så det tager nogle uger at skubbe 1-2 timer.
Dagslys betyder ENORMT meget for barnets cirkadiske rytme og derfor er det vigtigt at I har GODT med lys om morgenen og “kommer i gang” med dagen, så I hjælper jeres barn til at regulere sin døgnrytme – og det modsatte om aftenen: Mørkt, roligt tempo, kunstige gab og dyb langsom stemmeføring. Tænk “laaaangsomt og roooligt”.


Nogle børn reagerer fint på ovenstående – nogle skal ikke nyde noget af det, det kommer an på om barnet er en lærke eller en ugle, som er de beskrivelser man ofte bruger om børn der er A eller B mennesker. Børn er nemlig også mere tilbøjelige til at være en del af den opdeling, ganske som voksne.
Det er derfor vigtigt at I holder jer for øje at barnets behov også skal respekteres, i så høj grad det lader sig gøre, men hensyntagen til hele familien og evt. døgnrytme i forhold til arbejde, pasning osv.

– Udover ovenstående med at overveje om I skal regulere døgnrytmen: Hvad sker der hvis du går op til baby ved første opvågning og BLIVER der? Har I mon prøvet det?
Al respekt for at det er far der putter og at det logiske derfor også er at det er far der “putter igen” – men måske er det ikke det der virker bedst?

– Hvad sker der hvis far putter og bliver hos jeres barn indtil hun vågner første gang?
Ofte sker der det at barnet er puttet dejligt, forælderen går og bum, så er første søvncyklus overstået og barnet har nu brug for hjælp til at sove videre – særligt hvis barnet reelt endnu ikke er klar til nattesøvn eller er i gang med at “lære” at koble søvncyklus sammen. Hvis forælderen bliver hos barnet, så kan forælderen reagerer indenfor få sekunder af barnets begyndende opvågning og kan nusse, kramme, vugge barnet videre. Skal forælderen derimod først registrere at barnet er i en let opvågning, igennem rummene eller babyalarm, så når barnet ganske enkelt at vågne helt op, vågne “rigtigt” – og så skal der meget mere til at lulle barnet i søvn igen.

Ud fra ovenstående er jeg sikker på I finder en fin løsning der er mere aldersvarende til jeres barn og som passer godt ind i jeres familie.

De bedste hilsener Mia

Læs evt. mere via nedenstående links:

Kategorier: Brevkasse

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.