Kære Sovende Børn.
Tak for et virkelig godt initiativ
Mit dilemma handler om, at vi (forhåbentlig) forøger vores familie med et barn mere til november. Der er vores dreng 2 år og et par måneder. Pt ammer jeg ham til lur, ammer ham videre i søvn, ammer til aften og natten igennem. Jeg går hjemme med vores søn og skal også gå hjemme med begge børn når den tid kommer. Jeg må erkende, at jeg ikke ønsker at amme to børn natten igennem, og min kæreste og jeg har snakket om, at han kan tage vores ældste mens jeg tager mig at vores yngste. Yderligere snakker vi om, at min kæreste skal komme mere i spil og putte vores ældste søn til aften, så vi fordeler “arbejdet” lidt mere mellem os. Dette lyder alt sammen fint i teorien, men mit hjerte er ved at briste ved tanken om, hvis jeg skal afvænne min ældste med både natamning OG aftenamning samt nye putterutiner. Han tager i forvejen ofte 2 timer om at falde til ro.
Har I nogle råd til, hvordan man kan gøre overgangen så nænsom som muligt? Eller bare nogle råd og tanker generelt?
Mvh mig
Kære du
Tillykke med graviditeten og den spændende tid I går i møde med to små børn. Hvis jeg har forstået det rigtigt, ønsker du at fortsætte amning af den store i dagtimerne, men stoppe amning til aften og nat. Du har sikkert allerede læst en del om tandemamning, da du planlægger at amme begge børn i dagtimerne. Der er et stykke tid til november, og meget kan ske indtil da. Nogle oplever, at mælken forsvinder i løbet af graviditeten og at den store stopper med at ville ammes. Andre ammer fortsat videre. For nogle kan det også lade sig gøre at amme videre, selvom mælken er forsvundet i en periode. Jeg ville blot lige nævne det, så du er forberedt på, at det godt kan ske, at den store pludselig på egen hånd fravælger amning.
Jeg kan godt forstå, at det er en svær beslutning at skulle afvænne din søn fra aften- og natamningen. Nogle kan godt få det til at fungere at amme begge børn om natten. For andre fungerer det ikke. Jeg nævner det blot for at du skal vide, at der er flere muligheder. Jeg tænker dog ligesom dig, at det vil være rigtig hårdt at skulle amme begge børn om natten og at det vil være lettere for jer hvis den store bliver i stand til at sove uden amning.
Jeg tænker, at du kan overveje at beholde amning som en del af aftenrutinen, men arbejde på at stoppe med at amme i søvn. Jeg vil gerne prøve at komme med ideer til hvordan du kan gøre.
Mange anbefaler, at man som første skridt arbejder på at lære barnet at falde i søvn uden brystet i munden. I bogen “Sov igennem uden gråd” af Elizabeth Pantley anbefales for eksempel en metode, hvor man trækker brystet ud af munden på barnet før barnet er faldet helt i søvn. I starten skal barnet måske ammes næsten helt ind i søvnen før det kan lade sig gøre at trække brystet ud, men med tiden kan man prøve at trække ud tidligere og tidligere, så barnet stadig er vågent når amningen afsluttes. Hvis barnet græder, giver man det brystet tilbage og prøver igen lidt senere. Man skal ofte arbejde med metoden over et stykke tid før det begynder at virke. Det er dog vigtigt at huske, at kun du selv kan vurdere, om det fungerer for jer, eller om dit barn bliver for ked af det og du dermed ønsker at stoppe med metoden.
Det er ikke sikkert det fungerer for dit barn det med at blive ammet næsten i søvn og så miste brystet undervejs. Du kan også i stedet arbejde på at få ham til selv at give slip imens han er vågen. Jeg tænker din søn er så gammel nu, at han har lidt sprog og at du godt kan prøve at forklare ham det. Kort før du vil have ham til at give slip, kan du for eksempel sige: “om lidt er det tid til at give slip”. Når det er tid, kan du for eksempel sige ” nu er det tid til at give slip”. Hvis han ikke giver slip, så hjælp ham til at forstå hvad det betyder ved at løsne og trække brystet ud af munden på ham. Prøv at have noget klar, som du giver ham lige når brystet er blevet trukket ud. Det kan for eksempel være en sut, bamse, hans dyne, din hånd eller lignende. Noget, som han får at putte med i stedet for brystet og som forhåbentligt kan aflede hans tanker fra brystet. Hvis han bliver en lille smule ked af det, må du vurdere om du vil fortsætte lidt længere. “Nu skal vi bare ligge her og putte lidt” kan du for eksempel sige. Du kan dog også vælge at give brystet tilbage. Hvis han bliver meget ked af det, tænker jeg, at han har brug for at få brystet tilbage.
Hvis han altid bliver ked af det, når han skal give slip, kan det være en god ide at øve det at skulle give slip fra brystet på tidspunkter, hvor han ikke er træt og skal puttes. Det vil sandsynligvis være lettere for ham at skulle give slip på tidspunkter, hvor han ikke er træt eller ked af det, så i løbet af dagen kan I prøve at øve det med at “om lidt er det tid til at give slip”. I dagtimerne er det også lettere at trøste og aflede opmærksomheden. “Nu er det tid til at give slip, og så skal vi ud i haven at lege” eller lignende kan ofte gøre det lettere for barnet at give slip. Hvis du gradvist vænner ham til, at amning nogle gange afsluttes ved at mor siger, at nu er det tid at give slip, vil du også med tiden begynde at kunne bruge det om aftenen.
Med tiden når du måske frem til at kunne amme som en del af aftenrutinen og derefter få ham til at give slip op bare ligge i sengen sammen med dig. Nogle dage vil det lykkes at få ham til at falde i søvn uden brystet i munden. Andre dage vil han stadig have brug for brystet. Det er helt ok. Jeg tænker, at du har god tid til at øve det med ham og at du derfor kan tage det i hans tempo.
Det lyder til, at din kæreste med tiden skal overtage aftenputningen. Måske bliver det lettere for ham at overtage putningen, hvis du i et stykke tid inden har arbejdet med at få din søn til at falde i søvn uden brystet i munden. Eller måske kan jeres søn allerede godt falde i søvn på andre måder end med amning? Det kan være, at han kan nusses, køres, vugges eller bæres i søvn, falde i søvn i fars arme eller med far i sengen. I kan eventuelt afprøve forskellige muligheder for at se, om far kan putte ham. Men det kan også være, at I får brug for en mere gradvis ændring, hvor I først arbejder på at han lærer at falde i søvn uden brystet i munden. Derefter kan I begynde på en overgang, hvor far er med til putning og mor gradvist trækker sig tilbage og overlader putningen mere og mere til far.
I må vurdere hvornår I også vil begynde at arbejde på at stoppe natamningerne. Når I begynder på det, er det en god ide at give ham lidt ekstra natmad og ekstra væske inden sengetid, så I dermed forsøger at undgå at han bliver sulten og tørstig om natten. Han kan selvfølgelig stadig blive sulten og tørstig om natten. Hav gerne lidt vand stående klar. I starten når far overtager ham om natten, kan han også eventuelt have lidt mad klar til ham. Men inden far overtager ham om natten, kan det være en god ide at lave gradvis nedtrapning af natamningerne. Det kan for eksempel ske ved at du forsøger at udskyde amningerne længere og længere. Forsøg at trøste på andre måder end med amning. Lad ham mærke, at du er der, tal beroligende til ham. Hvis han er meget ked af det, så lad ham blive ammet. Hvis han kun er en lille smule ked af det, så må du vurdere, om det kan lade sig gøre at trække den lidt. “Nu skal vi bare ligge her og putte lidt”, kan du for eksempel sige. Nogle gange vil det lykkes at få ham til at sove videre uden amning. Andre gange vil han stadig have brug for at blive ammet. Det er helt ok.
Med tiden kan du prøve at skubbe amningerne længere, så der kun er den tidlige morgenamning tilbage. “Først når solen er stået op/det er blevet morgen”, kan du sige, hvis han spørger efter amning. Overvej eventuelt at beholde den tidlige morgenamning, hvis den kan gøre at han kan sove lidt længere om morgenen. Hvis I vil af med den på et tidspunkt, er det måske lettest at gøre det når det er far der har overtaget ham om natten. Måske bliver far nødt til at stå tidligt op med ham i en periode, hvis han ikke kan sove videre uden morgenamningen. Jeg tænker det også er vigtigt at prioritere din egen søvn, så overlad gerne ansvaret til far i det omfang det er muligt. Hvis natafvænning går ud over din søvn og det dræner dig for energi, kan du overveje at overlade en større del af ansvaret til din kæreste, så du kan få den søvn og hvile du har brug for under graviditeten.
Jeg håber, at du kan bruge nogle af mine tanker eller forslag. Det er dog som nævnt vigtigt, at du selv mærker efter, hvad der føles som det rigtige for dig og din familie. Jeg vil ønske dig alt held og lykke.
De bedste hilsner
Læs evt. mere via nedenstående links:
Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk.
Mia har personlig erfaring i Søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange – herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn.
Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler.
Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.