Hej.

Det her måske et lidt anderledes spørgsmål, men har dog alligevel noget med søvn at gøre.

Sagen er den, at vores naboer har motorcykler. Det skal de selvfølgelig have lov til, men sådan nogle larmer jo altså også lidt. De kører nogle ture på nogle forskellige tidspunkter i løbet af dagen her i løbet af foråret/sommeren. Så, det er ikke så slemt som sådan.

Men alligevel med en baby, der kommer til juni (jeg er førstegangs), tænker jeg selvfølgelig på hendes søvn. Vi ved selvfølgelig ikke endnu, hvilken baby det er og hvor svært eller let hun får ved at sove. Og hvis det bliver helt galt, vil vi selvfølgelig også snakke med vores naboer om de måske ville trække dem lidt væk fra huset inden de starter dem og sådan noget.

Men – er der eventuelt nogle, råd til hvad man kan gøre for babys søvn trods udefrakommende støj?

Kære kommende mor

Stort tillykke med graviditeten. Det lyder til, at du er godt i gang med at forberede dig på tiden med den lille ny og hvordan du kan opfylde hendes behov for søvn med mere. 

Som nyfødt vil barnet ofte sove fra udefrakommende støj, men med tiden vil de begynde at kunne vågne af pludselige høje lyde. Nogle babyer fortsætter dog uden problemer med at sove fra larm. 

Det er forholdsvist normalt, at babyer har brug for at blive hjulpet videre i søvnen undervejs i deres lure. De kan vågne på grund af støj, men de kan også vågne af mange andre årsager. Hvis man får en baby, som har det med at vågne efter kort tid, kan det være en god ide at være klar til at hjælpe barnet videre i søvnen. Det kan for eksempel ske ved at man ammer straks når barnet er ved at vågne, giver sut, vugger barnevogn/vugge/slyngevugge igen med det samme, når barnet er ved at vågne. Nogle babyer har også brug for, at man er der under hele luren og for eksempel ammer, sidder med barnet i sine arme eller holder vuggen i bevægelse under hele luren. Tiden vil vise, hvad dit barn har brug for.

Nogle forældre oplever derudover, at hvid støj kan hjælpe barnet til at sove bedre. Hvid støj er for eksempel lyden af regn eller blæst, tørretumbler, støvsuger, bilstøj og lignende. Man kan også finde lydfiler med hvid støj eller købe en støjmaskine. Inde i maven har barnet kunnet høre konstant hvid støj (søg for eksempel på womb sounds på YouTube, hvis du vil høre nogenlunde hvordan det lyder). Det kan derfor give barnet tryghed, da det har været vant til at høre konstant hvid støj inde i livmoderen. Hvid støj blokerer lidt for andre lyde og kan derfor gøre barnet mindre tilbøjeligt til at vågne af udefrakommende støj. Lyden skal være konstant for at have en positiv effekt på barnets søvn. Lyden af en støvsuger, som bliver tændt og slukket, kan for eksempel forstyrre barnets søvn, hvorimod en konstant lyd kan have en positiv effekt på barnets søvn. Du kan for eksempel prøve at afspille lydfiler med hvid støj under dit barns lur og se, om det har en positiv effekt på hendes søvn. Det er dog ikke alle forældre der oplever, at det har en effekt, og det er heller ikke alle der bryder sig om at afspille lyd under barnets lur. Du kan afprøve det, hvis det giver mening for dig.

Det er dog slet ikke sikkert det bliver noget problem. Mange babyer sover fra larm uden problemer. Hvis det bliver et problem, tænker jeg også ligesom dig, at det kan være en idé at skærme din baby fra larm ved for eksempel at tale med naboen om det. 

Jeg håber du får en god fødsel og en dejlig tid med den lille ny.

De bedste hilsner Camilla

Læs evt. mere via nedenstående links:

Kategorier: Brevkasse

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.