Hejsa.

Min dreng på 8,5 måned har det de kloge hoveder kalder for søvnassociationsvanskeligheder – han kan 9/10 gange kun falde i søvn med bryst i munden eller vuggende svøbt i dyne når vi putter ham til nat eller ved natlige opvågninger (læs hver 2. Time)

Kan (og bør) det virkelig kun løses ved gråd?

For knægten bliver jo ulykkelig og rasende hvis vi bare prøver at putte ham i sengen og/eller nægter ham bryst om natten.

Er spændt på den her insta! Der er så mange gode til lige når man bliver forældre med ammeetablering osv 😅 men ikk noget til trætte forældre til lidt større børn 😳

Kæreste du.

Kloge hoveder… Hmm…
Det du beskriver her lyder fuldstændig normalt. Måske det er “vanskeligt” for dem der udtaler at han har søvnassociationsvanskeligheder – men er det et “vanskeligt” for dit barn? For dig?

Søvnassociationsproblem – det lyder lidt som en fancy måde at sige “dårlig vane”, så lad os snakke om dårlige vaner.

Hvornår er noget en dårlig vane? Det er vel individuelt og kan måske, lidt løst, defineres som en vane der ikke (længere) virker for de personer den berører.

Det lyder ikke umiddelbart som om dit barn har et problem med denne “vane” – tværtimod lyder det til at du opfylder dit barns behov for at blive ammet og vugget, for at kunne finde ro til at sove.

Der har i mange år, rigtig mange år, været en fortælling om at det at amme og vugge babyer i søvn er en dårlig ting – men hvor kommer det fra?
Babyer er alle dage blevet ammet og vugget i søvn. Det er nemt. Det virker for de fleste. Det stimulerer moderens mælkeproduktion, så amningen kan opretholdes. Og – det giver barnet søvndyssende hormoner gennem modermælken, samtidig med at det at blive puttet i dynen og vugget beroliger barnet. Det lyder mere som en opskrift på søvn, end en dårlig vane.

Du spørger om det kan ændres – og om gråd er eneste måde at opnå denne ændring.
Ja og nej. Ja, det kan ændres – og NEJ, gråd er bestemt ikke nødvendig.

Det kan ændres – spørgsmålet bør nok nærmere være OM det skal/bør ændres og i så fald, hvorfor?

Hvis det ikke virker for DIG, så kan du naturligvis søge at ændre det – men din baby har ikke et problem ud fra det du beskriver her, overhovedet.

Hvis du ønsker at ændre det, så tager det tid – og det kræver at du kigger på dit barn og ser på om det skal være lige nu. Lige nu, forstået som at hele jeres liv består af “lige nu” – øjeblikke af kortere eller længere varighed, hvor rutiner ændrer sig, udviklingen i dit barn er eksplosiv og hvor det du oplever lige nu med garanti vil ændre sig.
Så skal det være lige nu? Eller er det ok at gå med det der er “lige nu” – og se hvordan det udvikler sig?

Jeg linker nogle artikler til dig, som vil beskrive hvorfor Søvntræning med gråd er aldeles uhensigtsmæssigt, artikler om det lille barns udvikling i forhold til hele det med at falde i søvn selv (uden hjælp) – og lidt konkrete råd til putning der ikke resulterer i søvntræning med gråd.

Hvis du beslutter at det er noget du vil gøre noget ved og du ikke føler du fik nok info i nedenstående links – så skriv igen <3

De bedste hilsener Mia


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.