Hejsa.

Jeg ved ik om det her er stedet at spørge men vi er simpelthen løbet tør for råd og ideer ang vores datter som bliver et år imorgen.

Lidt baggrund:
Vores datter fik konstateret mælkeintollerence via vejrtrækningsstop da hun var bare små 3 uger gammel vi røg ind og ud af sygehus indtil de fandt ud af hun havde refluks og fik en erstatning som hun kunne forenes med samt fik styr på en voldsom forstoppelse. Hun har stadig refluks.

Fra da hun blev omkring 4 måneder stoppede hendes gode søvn, hun tager to lure i løbet af dagen en formiddags lur på 45 min max og en middagslur på 1,5 time.

Hun bliver puttet om aftenen omkring kl 19, så sover hun rimelig til omkring kl 22 og derefter vågner hun ca en gang i timen med gråd indtil hun får trøst og sut hvorefter hun falder i søvn de opvågninger vare ca 5 min pr gang.

Vi har prøvet alt både eget værelse og i egen seng ved siden af os , Samsovning, ingen flaske efter sengetid, en flaske midt på natten osv listen er lang…

Så ville egentlig høre om I har nogen ideer for vi er ved at være godt brugte…

Kære du

Det lyder som et hårdt forløb I har været igennem tidligt i din datters liv. Det må have været hårdt for jer alle at skulle igennem sådan en svær start.

Du skriver, at hendes gode søvn stoppede, da hun var fire måneder gammel. Nu er hun et år gammel og har stadig mange opvågninger hver nat. Har du mon indtryk af, at der er noget der generer hende? 

Måske er der mere der kan gøres i forhold til hendes refluks. Hvis du har indtryk af, at der er noget der generer hende, kan du eventuelt tale med lægen om det.

Dermed ikke sagt, at hendes søvn er unormal. Ud fra det du beskriver om hendes søvn tænker jeg ikke nødvendigvis, at der er noget galt.

Der er stor variation i børns søvnmønstre og antallet af natopvågninger, og det du beskriver her er forholdsvist normalt. Selvom det er normalt, er det dog virkelig hårdt. 

Jeg vil gerne prøve at komme med ideer, som måske kan hjælpe jer.

Når du bliver forstyrret så mange gange i løbet af natten, tænker jeg, at det er rigtig vigtigt, at du prioriterer at sove, når der er mulighed for det. Mange mødre oplever, at det giver mere søvn, hvis de tilpasser sig deres barns soverytme og går tidligt i seng sammen med barnet.

Du skriver, at hun tager sit længste søvnstræk fra hun bliver puttet og frem til omkring klokken 22. Jeg ved, at det kan være fristende at blive oppe for at få lidt alenetid eller kærestetid eller ordne praktiske ting. Det er bare også rigtig vigtigt at få noget søvn, og det er i dette tidsrum, at der er mulighed for at nå at få nogle timers sammenhængende søvn.

Måske er det muligt at overlade praktiske ting til din partner, så du selv kan gå tidligt i seng sammen med din datter. Det kan også være en ide at sove middagslur sammen med din datter, hvis der er mulighed for det.

Måske kan du og din partner skiftes til at have nattevagten, så du kan få nogle nætter, hvor du ikke bliver forstyrret. Måske kan din partner tage jeres datter nogle timer i weekenderne, så du kan sove længe om morgenen, eller få nogle timers søvn i løbet af dagen.

Det lyder til, at I allerede har prøvet mange forskellige ting, såsom samsovning, eget værelse med mere, og I har prøvet med og uden natflaske, men det lyder til, at disse ting ikke rigtigt gør nogen forskel for hendes natopvågninger.

Jeg tænker, at det kan være en fordel at have hende tæt på jer om natten, så I nemt og hurtigt kan hjælpe hende tilbage i søvnen. Hvis du ikke behøver at stå ud af sengen for at hjælpe hende, kan du hurtigere falde i søvn igen efter at have hjulpet hende.

Nogle anbefaler, at man arbejder på at gøre barnet mere selvhjulpen om natten. Jeg kan ikke sige, om det er den rette tilgang for jer, men jeg vil gerne prøve at komme med ideer.

Det lyder til, at din datter har rigtig meget brug for sin sut om natten og at hun på nuværende tidspunkt har brug for hjælp til at finde sin sut når hun vågner om natten. Nogle babyer kan lære selv at finde deres sut, når de vågner om natten. Når hun vågner, kan du tage hendes hånd og føre den hen til sutten, så hun selv kan tage den og putte den ind i munden. Du kan øge chancen for at finde en sut, hvis du lægger flere sutter rundt om hende. Hvis det lyder som noget for jer, kan du afprøve det i en periode og se om hun med tiden begynder selv at kunne finde sutten og putte den ind i munden. Hvis hun har brug for andre former for trøst, skal du selvfølgelig give hende hvad hun har brug for. Det er ikke sikkert, at det vil virke for netop dit barn, da børn jo er forskellige.

Det kan også være, at sutten ikke er nok og at det primært er mor/far hun har brug for.

Der er delte meninger om hvorvidt man bør lære små børn at blive mindre afhængige af deres forældre om natten. Min personlige overbevisning er, at man kommer længst med at give barnet så meget nærhed, som det har brug for. Ved at have hende tæt på dig kan du lettere opfylde hendes behov for nærhed, og samtidig kan du også selv lettere vende tilbage til søvnen efter at have været vågen med din datter i nogle minutter.

Nogle forældre har dog et ønske om, at deres barn skal lære at sove i egen seng. Så længe det gøres i barnets tempo og med respekt for barnets signaler, kan det også være en god løsning. Du skriver, at I allerede har prøvet at putte i egen seng, men ikke hvordan det er gået.

Hvis du har brug for ideer til, hvordan man kan få sit barn til at sove i egen seng, kan du kigge på linket nederst i svaret her.

Der er dog ingen garanti for, at det giver færre natopvågninger, hvis barnet sover i egen seng. 

Det er vigtigt at huske på, at det bliver bedre med tiden. Der vil komme både gode og dårlige perioder med hensyn til søvn. Lige nu er det rigtig hårdt, og I har brug for at prioritere at sove når der er mulighed for det og aflaste hinanden så godt I kan.

Spørg eventuelt også om aflastning fra familie og venner, hvis der er nogle i jeres omgangskreds, som kan passe jeres datter eller hjælpe med andre ting, som kunne gøre det nemmere for jer.

Jeg håber, at nogle af mine forslag kan hjælpe jer.

De bedste hilsner Camilla

Kategorier: Brevkasse

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.