Hej.

Jeg skriver til jer, da jeg har en datter på nu 10,5 måned.

Hun har alle dage haft brug for at blive vugget i søvn.

Vi har de sidste mange måneder siddet på en pilatesbold med hende i armene og sunget for hende til hun er faldet i søvn. Hun bliver herefter lagt over i vores fælles seng og ammes ofte videre i søvnen.

Sommetider lykkes det at ligge hende uden at amme.

Det er blevet et fast putteritual hver gang hun skal sove og det har fungeret rigtig fint. Men nu vejer hun lidt over 11 kg. Og vi er ved at være trætte i vores rygge.

Vi ved ikke hvordan vi skal komme videre herfra og ønsker ikke et grædende barn eller benhård Søvntræning.

Har I mon nogen gode råd?

Det skal siges at vores datter aldrig har været glad for at være i en barnevogn. Når vi er ude, sidder hun ofte i en vikle eller bæresele, her kan hun godt sove men vi gør det sjældent, da hun ofte har brug for en længere lur end hvad vores rygge kan holde til.

Håber meget at høre fra jer.

De bedste hilsner Mor

Kære Mor

Det lyder som om I har et helt normalt barn der søger kropskontakt, bevægelse og amning når det er sovetid.

Jeg hører dig beskrive at I er trætte i jeres rygge – og det er fuldt ud forståeligt.
Jeg hører dig også beskrive at det egentlig virker ret godt med bæresele/vikle – men at denne ikke længere støtter nok i forhold til jeres barns vægt.
Måske kunne det være værd at kontakte en slyngevejleder og spørge ind til et bæreredskab eller binding som i højere grad støtter, nu hvor jeres barn er nået 11 kg?

Hvis det var muligt at få barnet i et bæreredskab med godt med bevægelse (gå en tur, vugge foran tv’et), så kunne I starte med at komme af med yogabolden.
Dernæst kunne I langsomt arbejde på at bevæge jer mindre og mindre, imens jeres barn falder i søvn i bæreredskabet. Musik kan være en overgang fra sang til noget der ikke kræver jeres tilstedeværelse.

Næste skridt kunne være at flytte hele putningen (stadig i bæreredskab) ind i soveværelset og fortsætte med musikken.

Næste – og måske sidste skridt kunne være at sidde med barnet i armene i sengen og vugge blidt (med eller uden amning, alt efter hvem der putter) hvorefter barnet lægges ned i sengen.
Det kan også være at ligge med barnet og amme.

Som du kan se er det en gradvis ændring af putteritualet, så barnet kan følge med og I ikke står med et barn der overvældes af de nye tiltag.
Det er også en “plan” der kræver at I er tålmodige og forstår at det kan tage 1 uge eller det kan tage 1,5 måned – det er barnet der viser hvornår det er klar til næste skridt.

Hvis I oplever at barnet reagerer kraftigt på forsøget på at ændre putterutinen, så kan I forsøge at gøre ændringerne endnu mindre OG huske på at det er helt naturligt for barnet at udtrykke at det er svært, det er ikke et tegn på at barnet “protesterer” og at denne protest skal “overvindes” ved at blive ved, men udtryk for at det er svært og at tempoet må til passes.

Det er kun jer der kan vurdere om barnets signaler handler om at barnet skal støttes i overgangen til det nye eller om det handler om at det er gået for hurtigt – eller at det I prøver bare er “forkert” for netop jeres barn.
Det er ALTID en god ide at skrue ned for tempoet, hvis barnet er pjevs eller ked – hellere bruge mere tid og det så bliver en god oplevelse. Nogle gange kan det endda være godt at gå tilbage til forrige “trin” og blive der længere tid. Barnet skal have lov til at vænne sig til ændringerne – og det kan tage længere tid end voksne kan sætte sig ind i.

Jeg hæfter mig desuden ved at du skriver “Sommetider lykkes det at ligge hende uden at amme.”
Jeg er nysgerrig på om dette er et mål for jer personligt – eller om det er en forventning (eller et pres) I oplever at være udsat for fra udefrakommende side?

Det er vigtigt at I ved at det er helt normalt at amme i søvn. Det er for mange familier den absolut nemmeste måde at putte på, da der ved aftentid er søvndyssende hormoner i modermælken, ligesom der døgnet rundt er beroligende hormoner i. Det er altså ikke en dårlig vane – og I behøver derfor ikke stile efter at putte uden amning.
Hvis I som forældre ønsker at stoppe med at amme barnet i søvn, så er det en beslutning I kan tage – men det er ikke noget der på nogen måde er et problem i forhold til jeres barn og dets udvikling, tværtimod vil jeg faktisk sige.

I kan læse mere i nedenstående links.

De bedste hilsener Mia


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.