Hej.

Jeg har et barn på 20 måneder, som i lange perioder er vågen imellem 1-3 timer pr nat.

Vi samsover og har gjort det fra han var spæd. Det er altid far, der putter fordi det tager dobbelt så lang tid, når jeg putter. Vores barn bliver puttet ved at få en tår mælk, børstet tænder, ren ble, så får han læst Tjugga søvnmeditation eller sunget sange og min mand bliver hos ham til ham sover. Det plejer at tage mellem 30–60 minutter. Putningen starter mellem kl 18.30 og 19. Det er mig, der sover hos ham om natten, da min mand vækker mig med snorken.

Men problemet er altså at vores barn vågner helt op om natten. Det starter med at han begynder at ligge uroligt og til sidst er fuldstændig vågen og det eneste der tilsyneladende hjælper er at min mand står op med ham. Så ligger han på en ammepude i min mands skød indtil han falder i søvn og bliver lagt ind til mig igen.

Der kan godt være flere sammenhængende dage hvor vores barn sover hele natten.

Har I forslag til hvad vi kan gøre anderledes?

Kæreste du.

Jeg ville virkelig ønske jeg kunne komme med en løsning der lige på magisk vis kunne få jeres barn til at aflyse nattefesterne.

Men…. Det er bare utrolig normalt og ingen har, såvidt jeg ved, fundet en “løsning”.

Nogle prøver at arbejde med at putte senere, rykke luren til tidligere på dagen i forsøg på at skabe et større søvnpres ved aftentid – og alle mulige andre krumspring.

I nogle tilfælde lader det til at virke. Jeg skriver “lader det til”, fordi man jo faktisk ikke kan vide om det var tiltagene der gjorde udslaget – eller barnet uanset var stoppet med det.

Nogle oplever at det hele bare bliver meget værre, når de piller ved alt det andet som dog trods alt virker.

Nogle forældre har succes med at gå all-in på at få vugget, ammet/flasket, sunget og nusset barnet tilbage i søvnen, ved første pip om natten – i forsøget på at nå at stoppe nattefesten inden den er gået igang.

I har sikkert allerede gjort rigtig mange ting i forsøget på at hjælpe jeres barn videre i søvnen – men måske er der alligevel noget I ikke har prøvet?

Du beskriver at det er din mand der står på med ham og det er så godt at I deler jer lidt op.
Jeg kan dog ikke lade være med at tænke om det kunne være en ide at prøve at lade far sove med barnet? Du beskriver at det er far der putter barnet, fordi det bare går bedre – måske ville det også virke om natten?

Mange forældre oplever at det der virker bedst – er at acceptere nattefesten og indrette sig efter den. Ikke trække “pinen” ud, men stå op med barnet og få gjort tiden der midt om natten så hyggelig som mulig.
Nogle tager nogle timer med strikketøjet, en bog eller netflix imens barnet leger, andre bliver i sengen uden lys, barnet får måske et enkelt legetøj og forældrene er “kedelige” og ligger og blunder.

Hvad der er rigtigt for jer er noget I må mærke efter – nogle forældre kan sagtens dette “snydesøvn”, mens andre bliver rigtig frustrerede, i hvilket tilfælde det kan være bedre for alle at stå op.

I har ikke gjort noget forkert og der er ikke noget galt med jeres barn – det er bare sådan det er lige nu. Lige nu – for det bliver ikke ved og når engang I tænker tilbage på det, så vil I grine af det og være glad for at dét er ovre.

Lige nu er der ikke noget at grine af – det er træls og ikke den slags nattefester I havde forventet at skulle holde med jeres barn.

Men det er sådan det er – lige nu <3

De bedste hilsener Mia


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.