Hej.

Jeg har en datter på 19 måneder, som vi hver aften putter i vores arme. Hun får først flaske og så bliver hun liggende i vores arme indtil hun falder i søvn. Herefter ligger vi hende i sin seng. Hun sover i egen seng på eget værelse og vi har puttet hende sådan siden hun var 6 måneder. Hun sover i øvrigt hele natten og vågner glad om morgen.

Men… Vores sundhedsplejerske udviser bekymring for vores metode. Hun siger, at vi svigter vores datter, fordi vi lader hende falde i søvn ét sted for derefter at sove et andet sted end hvor hun er faldet i søvn, vi lover altså vores datter noget, som vi ikke holder.

Hun siger, at det er meget vigtigt, at barnet falder i søvn samme sted, som det skal sove resten af natten. Men min datter vågner jo aldrig om natten og er ked af det. Hun vågner først om morgen og her er hun glad og veltilpas.

Putningen tager mellem 30 minutter og 1,5 time og det er vi som forældre okay med, fordi vi synes, at det fungerer. Hun bliver helt ulykkelig, hvis hun bliver lagt vågen i sin seng.

Men jeg gør mig mange tanker om, det som sundhedsplejersken siger.

Er det rigtigt, at det ikke er godt for min datter at falde i søvn ét sted og så blive lagt et andet sted for resten af natten?

Sundhedsplejersken har nu henvist en marte meo terapeut til os, som skal videofilme putningen for at få rykket vores datter fra putning i armene til putning i sengen.

Er det virkelig så stort et problem? Jeg føler sommetider, at vi er de eneste i verden, der har så gammel en datter, der stadig bliver puttet i armene, og at vi er helt galt på den 😔

Kæreste du.

Det lyder simpelthen bare så svært.
I har et barn der putter dejligt i jeres arme, lægges i sin seng og vågner glad næste morgen.

Det lyder som en rigtig dejlig putterutine og det lyder til at det føles dejligt for jer alle tre.

Så hvad mon det er jeres SP reagerer så kraftigt på?

Jeg må desværre være dig svar skyldig, for ja… altså…. der ER jo ikke et problem.

I oplever ikke et problem.
Jeres barn oplever ikke et problem.
Ergo ER der ikke et problem.

Jeres eneste problem virker til at være at I har en SP der har en anden holdning end jer – og som måske ikke helt forstår at hun overskrider jeres grænse?

Har I lyst til det marte-meo forløb?
Har I lyst til vejledning i forhold til søvnen?


Hvis ikke, så er I i jeres gode ret til at sige nej tak – sundhedsplejersken er et tilbud og det er alle hendes forslag, vejledninger og henvisninger også.
Det er altid muligt at bede om en anden – eller bede hendes overordnede om hjælp til at få en snak om hvordan sundhedsplejersken kan tilbyde vejledning der respekterer jer som forældre og støtter op om jeres måde at være forældre på.

Og bare lige for at være helt klar, så du får konkret svar på dine spørgsmål:
NEJ – det er ikke et problem at jeres barn bliver vugget i armene og derpå lagt i sin seng (eller et hvilket som helst andet sted)
HVIS hun havde været forvirret når hun vågnede og tydeligt viste forvirring over at være et sted hun ikke var faldet i søvn, SÅ kunne I overveje hvordan I kunne tilpasse putningen.

Men ud fra hvad du beskriver her, så er der simpelthen ikke et problem med jeres putning.

Kæmpe kram Mia

Opdatering fra denne mor:

Normalt sender vi kun en lille kort besked om at et brev er besvaret, men denne gang sendte vi selve svaret direkte til moderen, da vi følte moderen havde brug for svar hurtigere end vi kunne håndtere via hjemmesiden.

Med moderens tilladelse deler vi derfor hendes svar på vores vejledning herunder:

Tusind tak for svar, jeg vil egentlig gerne lige svare på jeres besked. Vi havde en dejlig SP, mens min datter var lille. Vi har ikke haft mere kontakt med SP udover de almindelige besøg i den første tid. Men da hun går på efterløn ringer en ny SP til mig for at fortælle, at hun nu er vores SP, hvis vi får brug for det. I samme ombæring spørger hun om alt går godt med vores datter. Jeg fortæller helt generelle ting og nævner så også det her med, hvordan vi putter hende. Jeg havde ikke selv tænkt, at det var et problem i den størrelse, som det pludseligt blev. Da hun fortæller, at det er at svigte barnet, at man putter det ét sted (Altså i armene) for så at lægge hende et andet sted, så går klappen totalt ned for mig. Jeg blev SÅ ked af det. Jeg betragter hende jo som fagperson. Hun siger, at det skal ændres og vores datter så hurtig som muligt skal flyttes til putning i sengen, fordi vores putning mindsker vores datters tillid til os som forældre.

Men det var som om, at det hjalp helt vildt bare at skrive til jer. Det det med at forklare situationen til en ude fra kombineret med at følge jer og jeres fantastiske skriv og øvrige svar i brevkassen.

Så jeg har faktisk afmeldt marte-meo-forløbet, før jeg fik svar fra jer. For jeg kunne pludseligt godt selv se, at der var noget galt med vejledningen fra SP. Det var jo slet ikke noget, vi havde bedt om hjælp til. Det er faktisk grænseoverskridende, at der bliver sat himmel og hav i bevægelse for noget, vi ikke selv ønsker skal være anderledes.

Jeg NYDER den aftentid med min datter. Og det gør hendes far også. Selvom det kan tage lang tid, så er hun helt rolig. Vi nusser og holder om hende og hun falder i søvn på en så rolig måde, sover hele natten og vågner glad næste morgen.

Men jeg troede i dagene efter samtalen på, at jeg svigtede hende ved at flytte hende efter hun var faldet i søvn. Det gør jeg ikke længere – og slet, slet ikke efter jeres dejlige svar her på mine spørgsmål.

Så! Tak, tak, tak. Tak for jer. Tak for ro. Tak for kompetente svar til alle spørgsmål i får ind. Tak for at have hjulpet os ud af at et forløb, der havde ødelagt et putteritual, som vi er glade for. Selvfølgelig kommer min datter til at falde i søvn i egen seng en dag. Det når vi nok. Men den her tid kommer jo aldrig igen. Så nu nyder vi det bare ❤

HVIS man som forælder oplever vejledning der ikke føles rigtig, vejledning der overskrider ens grænser eller vejledning der går imod den tilgang/opdragelse man selv ønsker at have – så er det ok at sige fra.

Vejledning af den art kan få en til at reflektere – og det er sundt og gavnligt for alle, da man måske får tænkt over tingene på en ny måde.

Vejledning af den art kan også gøre en usikker på en måde der ikke er sundt – og det er der ingen der har gavn af.

Vejledning skal gerne tage udgangspunkt i forældres egen tilgang og støtte op om forældrenes følelse af at have styr på at aflæse og handle på barnets signaler.

Alle forældre kan have brug for lidt guidning – både førstegangs og de som har flere børn.

Men INGEN forældre har brug for at vejledning skaber problemer, når der slet ikke ER et problem.

/ Mia

Kategorier: Brevkasse

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.