Hej.

Synes virkelig det er fedt med en side som jeres! Og har fulgt spændt med på sidelinjen.

I skriver meget om Samsovning osv. Men min søn har siden han var 4,5 måned sovet på eget værelse, og ovenikøbet falder han i søvn selv. Ammer ham, derefter ligger jeg ham ned i hans seng. Han falder også i søvn på egen hånd i barnevognen. Han er 8 mdr.

Dertil vil han på INGEN måder sove sammen. Han sov meget i mine arme og med mig fra 0-3 mdr, men pludselig ville han ikke mere. Han er glad, aktiv, sover lange lure (2 x 2 timer) og sover hele natten fra 19-07 afbrudt af 2 amninger.

Gør jeg noget forkert siden han ikke vil sove med mig, og er det forkert jeg lader han sove selv?

Kæreste du.

Tusind tak for de fine ord.

Du beskriver at dit barn sover på eget værelse og falder i søvn i sin egen seng, når du har ammet ham. Du beskriver at han ikke virker til at trives med at sove sammen.

Nu er du bekymret for om du har gjort eller gør noget forkert, fordi han ikke vil sove sammen med dig.

NEJ! Du gør ikke og har ikke gjort noget forkert. Der findes bestemt børn som bare sover…. Som faktisk bare sover! Det vil dog typisk ikke være dem man hører så meget om, for de “virker” jo i forhold til de forventninger der kan være til små børn.

De børn som ikke putter sig af sig selv – det er typisk her forældrene virkelig må på arbejde med at sortere i forventninger, råd og vejledning. Derfor vil disse børn og deres forældre “fylde” mere i mødregrupper, online fællesskaber og brevkasser som denne. Dette trods de forældre i langt langt de fleste tilfælde heller ikke hverken har gjort eller gør noget forkert – det er forventningerne der er helt skøre.

Det går begge veje – forventninger om at børn KUN kan sove i arm eller at de SKAL sove alene. Disse forventninger er lige skadelige for forældre og børn, fordi de skaber et billede af at noget er rigtigt og dermed må der også være noget som er forkert.

Det eneste der er “rigtigt” i forhold til børns søvn er, at børn er forskellige og har brug for forskellige ting som individer og i forskellige stadier af deres udvikling.

Jeg håber du finder mere ro i at du og dit barn er lige som I skal være.

De bedste hilsener Mia

Læs evt. mere via nedenstående links:


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.