Hej.

Min datter på knap 5 mdr har svært ved at falde til ro når hun skal sove. Jo længere op af dagen vi kommer des værre bliver det.

Hun vågner gerne kl 6 om morgenen. Mellem 7.30 og 8.30 bliver hun puttet igen, i rs med transfer til barnevogn. Den første lur er på ca 2-2,5 timer.
Hun puttes til anden lur lige over middag, her går det også rimelig nemt, igen rs og derefter barnevogn og nu sover hun som regel 1-1,5 time.

Derefter bliver det svært. Hun vågner ofte mellem kl 14 og 15. Derfor prøver jeg at putte igen omkring kl 17, denne gang i fv fordi hun er mere urolig og længere tid om at falde til ro.
Når det lykkes sover hun ca 45 min, men er tydeligvis ikke udhvilet når hun vågner.

Vi har prøvet både barnevogn, gåtur, ligge i dagsengen sammen med fri adgang til bryst – ingenting forlænger luren.

Når det bliver tid til aftenputning kan det let tage 2 timer hvor hun bliver overtræt og ikke kan finde ro.

Gode råd modtages gerne ❤️

Kære Mor

Du beskriver, at putning om eftermiddagen er svær og at din datter kun kan sove en kort lur om eftermiddagen. Det lyder til, at du har prøvet mange ting for at forlænge luren, men at det ikke rigtigt kan lade sig gøre.

Det er desværre normalt, at putning om eftermiddagen kan være ekstra svær. Barnet kan ofte kun sove en kort eftermiddagslur, og det er ok. Eftermiddagen er ofte et uroligt tidspunkt for mange babyer.

Jeg tænker du gør det helt rigtige ved at bære hende i vikle, give fri adgang til brystet med mere. Du tilbyder hende trøst og beroligelse og skaber de rette omstændigheder for at hun kan falde i søvn. Det lyder også fornuftigt at forsøge at hjælpe hende videre i søvnen.

Du skal dog ikke bebrejde dig selv når det ikke lykkes. Den sene eftermiddagslur vil ofte være kort, og på et tidspunkt vil den helt forsvinde. På nuværende tidspunkt har hun dog stadig meget brug for den sene eftermiddagslur, og du gør det helt rigtige ved at forsøge at putte hende. 

Angående de svære aftenputninger tænker jeg også, at det desværre er helt normalt. Du skriver, at hun virker overtræt og ikke kan finde ro ved aftenputning.

Du har allerede skabt de optimale betingelser for at hun får sovet nogle gode lure i løbet af dagen, så jeg tænker at du allerede gør hvad du kan for at undgå at hun bliver overtræt.
Selv med den rette indsats kan det dog være rigtig svært at undgå, så du skal virkelig ikke bebrejde dig selv. Du gør det godt!

Du skriver ikke, hvordan du putter hende til aften. Jeg tænker at det du gør om eftermiddagen med at bære hende og give fri adgang til brystet også kan bruges om aftenen (det gør du sikkert allerede). 

Du spørger efter råd til, hvad du ellers kan gøre, når hun er urolig under aftenputningen.
Det er forskelligt, hvad babyer har brug for, men jeg vil gerne prøve at komme med nogle forslag.

Mange har for eksempel glæde af at hoppe på træningsbold med baby i armene eller i vikle. Bevægelsen op og ned er ofte god til at berolige babyer. Denne bevægelse kan også skabes med en slyngevugge.

Nogle babyer kan lide at få sunget sange imens de bliver vugget eller høre lyden af hvid støj. Der findes forskellige apps og youtube-videoer med hvid støj (søg for eksempel på white noise eller womb sound). Det kan også være, at hun kan blive beroliget af lyde, som du selv laver, for eksempel sssh-lyd eller en dyb brummelyd.

Følelsen af at blive pakket lidt ind kan derudover virke beroligende. Man kan for eksempel pakke baby lidt ind i dynen. Denne følelse kan også skabes i en vikle.

Der er dog ingen garanti for, at disse ting virker for netop dit barn, da alle børn er forskellige. Det vigtigste er det som du allerede gør – at tilbyde trøst, nærvær og bryst, at bære hende og hvad hun ellers har brug for, for at kunne finde ro.

Det er hårdt at skulle bruge lang tid på putning, og særligt når baby er urolig og ked af det under putning.
Det er en hård periode, men med tiden vil det blive bedre. Husk at passe på dig selv og få ladet op, når der opstår pauser i løbet af dagen.

Jeg vil ønske dig og din datter alt det bedste.

Mange hilsner Camilla

Læs evt. mere via nedenstående links:


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.