Hej

Jeg har en lille søvntyran på snart 9 mdr.

Han har altid sovet dårligt (vågnet en gang i timen om natten – på de bedste nætter sover han 2 timer af gangen).

Han havde meget stramt bagvedliggende tungebånd som er klippet og han har fået diverse kropsbehandlinger både før og efter.

Vi har prøvet at svøbe men han er et meget varmt barn og basker sig ud af det.

Vi har købt en Tyngdepose – men den giver ikke længe søvntræk.

Det eneste som kan få ham til at sove er amning – så det føles som om vi ammer natten lang.

Han elsker både mors mælk og “rigtig” mad og har spist sig til en lækker Buddha statur så det handler ikke om mad.

Han nægter at bruge sut eller tage en flaske – MANGE er forsøgt.

Har I gode råd?

Mvh Zombie mama

Kæreste Zombie-Mama.

Åh hvor siger dit søde kælenavn bare det hele. Det kan være benhårdt at være en babys tryghed og “verden”. Jeg er sikker på du er den absolut bedste zombie-mama dit barn kunne ønske sig.

Nu vil du bare gerne høre om det måske var muligt at være knap så meget zombie.

Ud fra hvad du beskriver, så har du et 9 mdrs gammelt barn der vågner en gang i timen, hvis du er heldig kun hver 2 time, og skal ammes tilbage i søvnen – og sådan har det været siden fødslen.
Du beskriver at I har benyttet kropsbehandlinger, forsøgt svøb og endda tyngdedyne – uden effekt.

Det er fuldt ud forståeligt at du føler dig lidt zombie-agtig.
Der er bare – heldigvis – ikke noget i det du beskriver der lyder unormalt for alderen. Og det er derfor heller ikke mærkeligt at du ikke opnår nogen “effekt” af de tiltag du prøver.

Særligt omkring 9 mdr forventer mange forældre bedre søvn – men oplever at det slet ikke bliver bedre og måske endda bliver værre. Det kan skyldes et utal af ting, men de mest almindelig er:

  • Separationsangst: Barnet er ved at knytte sig til dig og er panisk angst for at du skal “forsvinde”. Barnet kan derfor vågne for at sikre sig at du er der – og at amme nærmest hele natten igennem er en oplagt mulighed for at mærke moar og mærke at man ikke er alene.
  • Motorisk udvikling: Barnet er måske igang med at kravle, trækker sig op af møblerne eller er måske endda igang med at begynde at gå ved møblerne. Det kan give rigtig meget uro om natten, fordi det er om natten denne nye læring skal bearbejdes. Så er det dejligt at kunne finde tryghed hos mor, når det hele er nyt og overvældende.
  • Tænder: Tænder kan murre i gummerne flere uger inden de kommer frem.
  • Sult: Selvom barnet er godt igang med fast føde, så er det HELT normalt at det også er sulten natten igennem. Studier viser at ammede børn indtager helt op til 40% af deres daglige næringsindtag i det tidsrum voksne kalder “natten”. Det er derfor bestemt sansynligt at dit barn stadig har brug for modermælken for at komme igennem natten uden at føle sig sulten.
  • Opstart på pasning: Separationsangst kombineret med den utrolig krævende overgang det er for barnet at starte i pasningtilbud ELLER overgå til barsel med sin anden forælder, kan for nogle børn resultere i det man kalder “reverse cycling” – altså at barnet “vender døgnet” og forsøger at indhente al sin kontakt med mor i aften og nattetimerne. Det kan tage længere tid end man kunne ønske sig, inden det finder et mere håndterbart niveau.

Intet af det jeg skriver her hjælper bare super meget på zombie-følelsen, det ved jeg.

Men:
Mange forældre oplever at det, besynderligt nok egentlig, hjælper rigtig meget at få mere viden om hvad der er normal babysøvn og at få mere viden om hvordan barnets forskellige udviklingstrin, mentalt og fysisk, kan påvirke søvnen.

Det gør ikke søvnen bedre – men det giver en anden forståelse for hvorfor barnet har så  meget brug for mor/far natten igennem.

Med den forståelse oplever mange forældre at der kommer en accept af at det er sådan det er lige nu – og at det ikke bliver ved.
Accept af at det nu engang bare er sådan barnets behov er lige nu – og at det ikke nytter noget at kæmpe imod det.

En omstilling til at arbejde med barnets behov, så dagligdagen indrettes så den ammende kan få lure og sove længe og barnets anden forælder eller en ven af familien tager mere over på de praktiske ting, så den trætte zombie får noget hjælp og støtte.

Hvad tænker du om det?

Kunne det måske være noget at prøve?

Forældre aftaler f.eks at den der er vågen om natten sover videre, når den lille vågner om morgenen og at den der er vågen om natten kan sove lur uden at have “vagten”.

I kunne f.eks kigge på at du i weekender og fridage går ind og sover 1-2 timer før jeres barn skal sove lur, så kommer far/en anden der er hos dig med barnet/putter i barnevogn hvis I bruger sådan en OG tager igen barnet når det vågner. Det kan give dig helt op til 5-6 timers søvn med kun ganske lidt forstyrrelse eller slet ingen.

En anden ting der kan betyde alverden – men som er så mega svært:
Gå i seng så snart dit barn sover om aftenenen. De fleste babyer har deres længste og bedste søvnstræk lige når de er puttet til nat. Hvis du da står op igen og sidder med Netflix – så “spilder” du helt uvurderlige timers søvn.

Og nu sidder du måske og tænker “Men det er den eneste tid jeg har med min partner/alene!” – og jeg ved det, det er skide svært. Det bliver ikke ved – det LOVER jeg dig. Det er lige nu det er sådan – et kort tidsrum i et langt liv.

En af vores dygtige psykologer har skrevet en fagartikel der adresserer det med søvninterventioner, altså forsøg på at tilpasse søvnen, og hvad man kan gøre for at hjælpe barnet til søvn – og en artikel om hvad der egentlig er normal babysøvn.

Jeg linker til begge nedenfor og håber I finder en en måde at gøre dig til en knap så træt zombie-mama.

/ Mia

Opdatering fra zombie-mor:

Tak for svaret😊

Vi har siden jeg skrev købt en kingsize seng så vi alle kan ligge og sove og amme i sengen.

Så nu kan jeg nøjes med at være vågen i 30 sek for lige at lægge han til. Så snart baby hapser på så sover jeg igen og baby falder i søvn så snart mælken kommer.

Vi er stadig hyppigt vågne men nu meget kortvarigt og uden lys eller at stå op😊
Kategorier: Brevkasse

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.