Hej sovende børn.

Jeg har en søn på 7 måneder og han er begyndt at have rigtig meget uro i kroppen. Jeg tror det er i forbindelse med at han så småt er begyndt at kunne kravle.

Lige for tiden kan han kun puttes ved en gåtur i barnevognen, det gør vi gerne i løbet af dagen til lur, men om natten fungere barnevognstur udendørs ikke rigtig. Derfor ender putningerne ofte med at vare en time og det er hårdt at være i.

Det varer lige længe uanset hvad tid han bliver puttet på. Han er helt vildt træt men kan ikke finde ro. Jeg hjælper ham som regel ved at ligge mine arme ovenpå ham. Jeg holder ham ikke nede, men det lader til at modstanden gør han kan finde ro.

Han vågner 5+ gange om natten stadig med voldsomt uro i kroppen og nu er mor og far altså bare rigtig trætte og ville gerne kunne støtte ham og os til hvordan vi kan få en bedre søvn.

Han sover enten i hans slyngevugge, hvis han gider, ellers samsover vi.

Nogen råd til træt mor og far?

Kæreste trætte mor og far.

Øj – I har en lille bullerbasse fuld af energi… Og jo mere energi han bruger, jo mere føles det som om det bliver suget ud af jer. I er trætte nu – og havde måske også en forventning om at søvnen ville være anderledes ved 7 mdr, hvilket bestemt ikke hjælper på følelsen af magtesløshed.

Det I beskriver her lyder…. Åhh hvor det er svært at skrive det…. Normalt!

Det er normalt med rigtig meget motorisk uro i forbindelse med at barnet lærer nye motoriske færdigheder.
Det er normalt at barnet “er i gang” og ikke bare lige vil sove.

Det er normalt at et barn på 7 mdr vågner 5+ gange pr nat (jeg antager her at “nat” er ca 20-06)

Det er normalt at det tager 1 time at putte.

Så hvis det er normalt, hvad kan (og skal) I så gøre?

Jeg tænker det kunne være hensigtsmæssigt for jer at dele jeres håndtering op i to dele:

1: Accept og forventningsafstemning

2: Aktive tiltag for at hjælpe jeres barn til at finde søvnen

1: Accept og forventningsafstemning:
Rigtig rigtig mange forældre har urealistiske forventninger til barnet søvn, særligt hvis det er første barn eller hvis tidligere børn sov “godt”. Ved at tilegne sig information om “normal børnesøvn” og få en bedre forståelse. Denne forståelse vil gøre jer i stand til at lave en forventningsafstemning, så I ikke problematiserer jeres barns søvn unødigt – og så I ikke bekæmper normal adfærd. Simpelthen en accept af at det er sådan jeres barn sover lige nu.

Og der skal være KÆMPE tryk på “lige nu” – for det er en kort periode i jeres liv og jeres barns liv og selvom det kan føles som om det varer for evigt, så ER det en midlertidig tilstand. Det bliver ikke ved.

2: Aktive tiltag for at hjælpe jeres barn til at finde søvnen:
Du, mor, beskriver at du lægger dine arme ovenpå jeres barn og at du oplever at tyngden hjælper jeres barn til at finde ro. Du beskriver også at jeres barn er ganske glad for at trille i barnevognen til luren – en putning der indeholder bevægelse og (ofte) en følelse af at være puttet “stramt”.

– Kunne barnevognen komme med ind i huset i en periode? Så længe jeres barn har sele på, så er der ingen grund til at han ikke kan sove i vognen om natten også, så I alle tre måske lige kan få lidt ro.

– Kunne det være en ide at prøve at svøbe jeres barn, evt bare i dynen (rulle ham ind i dynen) og vugge ham i armene/slyngevuggen, for at give ham den stramme følelse samtidig med bevægelsen?

– Du beskriver ikke noget om hverken amning eller flaske. Er det fordi barnet ikke får nogle af delene mere?
Jeg kunne godt blive nysgerrig på hvornår I er stoppet med det (hvis I er) – og om det ville hjælpe barnet at starte igen.
Hvis I ikke er stoppet, så stop endelig ikke, forskningen er meget klar på dette område: Der er ingen evidens for at barnet sover mere eller bedre eller har færre opvågninger ved flaske/ammestop. Tværtimod er der mange anekdotiske beskrivelser af forældre som oplever at stoppet blot fjernede et redskab i deres forældre-værktøjskasse.

– Mon I har haft brugt bæreredskaber til jeres barn?
I har en slyngevugge og du beskriver at barnet reagerer godt på “pres” og kropskontakt.
Kunne det være noget at forsøge at putte ved hjælp af et bæreredskab? Dette skal naturligvis være ergonomisk korrekt, så hverken I eller baby får gener – og så er det vigtigt at barnet sidder mave-mod-mave (eller mave-mod-ryg, hvor barnet sidder på jeres ryg). Målet er at barnet lærer at I hjælper det ind i søvnen – og dette gøres bedst ved kontakt hvor barnet er vendt ind imod jer.

Så, når I har lavet en forventingsafstemning og har prøvet til med forskellige tiltag – så er der kun én ting mere at gøre: Finde en måde at komme igennem det på.

Kaffe, skiftes til at sove, gøre huslige pligter så nemme som muligt og måske sænke barren for det overordnede aktivitetsniveau?

Jeres barn udvikler sig med lynets hast – det bliver ikke ved <3

De bedste hilsener Mia

Læs evt. mere via nedenstående links:


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.