Til forsvar for powernaps og sjatlure
Af Sarah Ockwell-Smith | 1 November 2017 | Oversat med tilladelse
Oversætter: Maj-Britt E. Svejsø | Korrektur: Louise Madsgaard Christiansen
Jeg bliver ofte kontaktet af forældre der “vil have deres barn til at sove længere lure”. De skriver til mig, at deres barn kun sover 30 eller 40 minutters lure og at de virkelig godt kunne tænke sig at forlænge det til 1-1,5 eller 2 timer.
Desværre så er korte lure (også kaldet “powernaps” eller “sjatlure”) fuldstændig normale og ofte forekommende. Det er normalt set ikke et problem for barnet, selvom jeg godt kan forstå, at det er det for forælderen, som er desperat efter at få noget alenetid! Det største problem er bare, at det er meget svært at ændre på (altså forlænge) dette helt normale søvnmønster. Takket være folk som Gina Ford og lignende “babyhviskere”, tror vores samfund at lurene skal være en eller to timer lange (eller endnu længere). Der er dog ingen evidens for dette. Det er ikke mere gavnligt for barnet at sove en eller to timer hvis dets krop får det søvn, den har brug for på 40 minutter. Det betyder dog ikke, at de der rent faktisk sover lange lure er unormale, for det er de ikke, de er lige så normale som deres power-nap modparter. Alle børn er forskellige – og ligeså er deres søvnbehov!
Hvor lang bør en lur være?
Der bliver faktisk forsket meget lidt i lure, når det kommer til babyer og børns søvn. Af en eller anden årsag er forskere besatte af at forske i nattesøvn og hvor denne finder sted, men er sjældent interesserede i dagslurene. Jeg skriver derfor nedenstående, fra meget begrænset evidensbaseret viden og også fra erfaring.
Hvad vi ved er, at en undersøgelse fra 2015 påviste, at de kognitive fordele der forekommer når en baby sover lur, sker når luren er på 30 minutter eller længere. Dette fortæller mig, at 30 minutters lur er en hel fin længde for en lur! Lure behøver ikke nødvendigvis at være hvad der svarer til længden på en fuld søvncyklus (for babyer og tumlinge er det omkring 40-60 minutter), før de er fordelagtige, ganske som dette studie påviste. Hvis vi ser på en voksens lur ved vi, at powernaps faktisk kan være mere effektive og fordelagtige end lange lure. Når man ser på nedenstående skema, skal man huske, at skemaet er for en voksens lur, hvor søvncyklussen er 90 minutter lang – for børn vil være det endnu kortere.
Det vil sige, at der rent faktisk findes en såkaldt “‘fordelagtig kort lur” og at de oftest er fine (og mindst lige så fordelagtige) for babyer og tumlinge, der naturligt tager korte lure!
Er der noget man kan gøre for at forlænge lure?
At vælge det rigtige tidspunkt, at kunne aflæse og følge barnets træthedssignaler, ikke for sent og ikke for tidligt. Overvej om du måske prøver at få dit barn til at sove lur lidt for ofte. Nogle gange kan det at skippe en lur faktisk forlænge de resterende lure. Jeg anbefaler, at du implementerer en lille rutine ved lurtid. Start med at give din baby sovetøj på, altså give dem et tydeligt signal på, at det er tid til at sove. Læs din babys yndlingsgodnatbog (altid den samme), igen for at signalere at det er sovetid. Afspil sove inducerende Alpha musik i hele lurens varighed. Tag selv en lur ved siden af dit barn, put med dit barn – Samsovning resulterer ofte i længere lure. Brug en slynge til at bære din baby i. Den tætte kontakt og den konstante bevægelse kan øge lurens længde. Se min artikel om kontaktlure HER.
Er kortere selvstændige lure et problem?
Mange har sagt til mig “hvis jeg ammer og holder min baby, sover den i halvanden time, men kun 45 minutter uden mig, så den må have brug for halvanden time”. Ikke nødvendigvis! Jeg sammenligner dette med at gynge i en hængekøje med fuglesang i baggrunden, solen skinner på dig og der er en stille vind. Selv hvis du ikke var træt, så er der stor sandsynlighed for, at du alligevel falder i søvn i det skønne, beroligende miljø. Jeg tror, at amning og putning kan forlænge lure af den årsag, ikke fordi babyen har brug for mere! Det kan være, at de 45 minutter er alt, hvad den i virkeligheden har brug for, men at den bare er lullet godt i søvn og vil have mere af det skønne, beroligende miljø, som du tilbyder.
Hvis du har en baby der tager korte lure, skal du bare vide, at du ikke er den eneste og i de fleste tilfælde er der ikke noget galt med dit barns søvn, selvom andre bøger og søvntrænere/søvncoaches advarer om det modsatte. Næste gang du tvivler på dig selv og dit barn, mind dig selv om, at der ingen evidens er herom!
Om forfatteren
Sarah Ockwell-Smith
Sarak Ockwell-Smith har en bachelor i psykologi fra University of Grenwich.
Hun har udgivet adskillige bøger, med gennemgang af børns udvikling og lavpraktisk vejledning til forældre og deltager ofte som ekspert i tv og medier.
Sovende Børn er en frivillig non-profil organisation.
Sovende Børn tilbyder et online univers for forældre og fagpersoner der søger vejledning og information om babyer og børns søvn og søvnproblemer.
Formålet er at opkvalificere forældre og fagpersoner til at træffe informerede valg der passer til det enkelte barns søvnsituation.
1 Kommentar
Brevkasse: Hvordan hjælper jeg mit barn på 8 mdr, der sover dårligt og hvad med vuggestuestart og amningen? | Sovende Børn · maj 2, 2020 kl. 6:44 am
[…] Til forsvar for powernaps og sjatlure […]
Der er lukket for kommentarer.