At putte to eller flere børn på én gang - én forælder

Hvordan skal man kunne putte to eller flere børn alene, hvis de alle har brug for en voksen hos dem til de sover?

Ja det kan godt lyde som en puslespil hvor der mangler nogle brikker… eller skulle vi sige forældre?

Men – ofte er det egentlig ikke dé brikker – forældre – der mangler. Tværtimod.

Ofte handler det om at lægge et nyt puslespil, uden de brikker der mangler – altså arbejde med det man har og kigge på hvordan man kan lykkes med at være hos alle børn, istedet for at afvise at det kan lade sig gøre, inden man overhovedet har prøvet.

Eksempler:
– Den store vil gerne falde i søvn i egen seng imens forælderen sidder i fodenden, men den lille kan ikke passe sig selv imens og kan ikke puttes inden, fordi den store ikke kan sidde “alene” så længe.
Mulig løsning:
Sid i fodenden og vug den lille, hop på yogabold ved siden af sengen med den lille i favnen eller stå ved siden af sengen med den lille i bæreredskab imens den store falder i søvn.

– Den lille har brug for at amme i søvn og skal puttes før den store er klar – og store kan ikke sidde alene så længe.
Mulig løsning:
Gør begge klar til nat, tag begge med i en stor voksenseng og læs for den store imens den lille ammes i søvn. Den lille kan også ammes i søvn i en mørklagt stuen, imens den store og forælderen ser en børneserie.

– Der er tre børn der skal puttes, to skolebørn og en helt lille. De store kommer op og skændes, hvis de sidder alene imens den lille puttes.
Mulig løsning:
Put den lille i barnevognen, imens de store går/cykler ved siden af, hvorefter den lille sover videre i barnevognen imens de store puttes sammen i den store voksenseng – en på hver side af forælderen.

Når forældre fokuserer på hvordan det kan lykkes, så åbner det nye muligheder.
En situation der pegede på “lære at falde i søvn selv” før barnet var klar, kan ganske ofte løses anderledes – hvis fokus skifter fra begrænsningerne til mulighederne.


Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia Bernscherer Bjørnfort

Mia er akkrediteret holistisk søvnvejleder, såvel som uddannet frivillig ammevejleder fra både La Leche League og Ammenet.dk. Mia har personlig erfaring i søvntræning, da hun med sit første barn modtog og fulgte flere forskellige tilgange - herunder Cry it out. Herudover har Mia erfaring med separationsangst i forbindelse søvn, både hos små og større børn, herunder neurodivergente børn. Mia har tillige erfaring med fødselsreaktioner i kombination med meget grædende barn og det var igennem uddannelserne i amning, hun fik øjnene op for hvor vigtigt det er at styrke forældres tiltro til og reaktion på barnets signaler. Mia er bestyrelsesforperson i og talsperson for Foreningen Sovende Børn.